تاریخ انتشار : 2 آبان 1391 9:21

پژوهشکده حقوق

ایجاد پژوهشکده حقوق در سال 1377

پژوهشكده حقوق در سال 1377 با هدف توسعه تحقيقات در علوم انساني و مشخصاً «تحقيق و پژوهش در حوزه علم حقوق» با سه گروه پژوهشي ايجاد شد و هم اکنون تعدادی از استادان مجرب و دانشوران رشته های مختلف حقوقي با پژوهشكده همكاري مي نمايند . پژوهشكده در سال 1379 موفق به كسب اعتبار از شوراي گسترش وزارت علوم، تحقيقات و فناوري كشور گرديد.

پژوهشكده حقوق در سال 1377 با هدف توسعه تحقيقات در علوم انساني و مشخصاً «تحقيق و پژوهش در حوزه علم حقوق» با سه گروه پژوهشي ايجاد شد و هم اکنون تعدادی از استادان مجرب و دانشوران رشته‌‌های مختلف حقوقي با پژوهشكده همكاري مي‌نمايند . پژوهشكده در سال 1379 موفق به كسب اعتبار از شوراي گسترش  وزارت علوم، تحقيقات و فناوري كشور گرديد.

گروه‌های پژوهشی پژوهشكده حقوق در حال حاضر عبارتند از :
      1 - گروه پژوهشی حقوق خصوصی ‌
      2 - گروه پژوهشی حقوق جزا و جرم شناسی
      3- گروه پژوهشی حقوق عمومی و بين الملل ‌

علاوه بر اعضاي رسمي گروههاي  پژوهشي، تعداد  زيادي  از محقّقان، استادان  و دانشجويان نيز با پژوهشكده همكاري مي‌نمايند .
    از جمله اهداف مورد نظر پژوهشكده فراهم آوردن امكان استفاده از آخرين دستاوردها و تجارب ساير نظام‌هاي حقوقي ملي و  بين‌المللي است. همكاري فزاينده پژوهشكده حقوق با نهادهاي  علمي داخلي به درك بهتر  نيازهاي كشور و انجام طرحهاي مشترك كمك شاياني مي‌نمايد.
    پژوهشكده حقوق تعدادي طرح پژوهشي را نيز اجرا كرده است. از جمله مهمترين اين طرحها  «ضرورت اصلاح قوانين ناظر بر چك در ايران» است. گوشه‌هايي از نتايج اين طرح در  شماره 2 مجله پژوهشهاي حقوقي منتشر شده است . طرحهاي مشروحه ذيل نيز از جمله طرحهايي است كه در پژوهشكده اجرا شده است و برخي مقالات راجع به آنها در قسمت موضوع‌ ويژه در شماره‌هاي مختلف مجله پژوهشهاي حقوقي عرضه شده است.

• حقوق رسانه‌ها
    • حمايت حقوقي از كپي رايت
    • حقوق بين‌الملل و تحكيم امنيت اتمي
    • نارسايي حقوق شركت‌هاي تجاري در ايران
    • مبارزه حقوق كيفري با جرايم اقتصادي
    • جنبه‌هاي مختلف حقوق بانكي
    • حقوق بيمه در نظام ملي و تطبيقي
    • حقوق سرمايه‌گذاري در ايران

از جمله طرحهاي اجرا شده ديگر مي‌توان به طرح «راهكارهاي حقوقي حمايت از اشخاص داراي معلوليت در نظامهاي ملي و بين‌المللي» و طرح «بررسي حداقل سن شركت در انتخابات از منظر قوانين ايران و ساير كشورها» اشاره نمود.
    طرحهاي ديگري نيز در پژوهشكده حقوق در دست بررسي است که برخی از آنها عبارتند از :

• ابعاد حقوقي شبيه‌ سازي انساني ‌ـ درماني
    • حقوق راهنمايي و رانندگي
    • حقوق شهروندي
    • نظام حقوق مصرف و حمايت از مصرف‌ كننده در ايران.

ترجمه و تأليف كتاب نيز در دستور كار پژوهشكده حقوق قرار دارد كه تاكنون چند اثر منتشر شده و تعدادي ديگر در دست انتشار است. همچنين برگزاري سخنرانيها و محافل علمي و نقد و بررسي نيز از ديگر فعاليتهاي پژوهشكده است.
    پژوهشكده حقوق، خانه حقوقدانان و صاحبنظران حقوقي كشور براي تبادل اطلاعات و آراء و انديشه‌هاي حقوقي است  و تلاش دارد با ايجاد اتاق فكر در موضوعات حقوقي، محيطي مناسب را براي فهم بهتر مشكلات موجود نظام حقوقي ايران و يافتن راه‌هاي اصلاح آنها و انديشيدن به توسعه و ترقي نظام حقوقي كشور فراهم آورد.

پروژه‌هاي تحقيقاتي
    مؤسسه مطالعات و پژوهشهاي حقوقي شهر دانش با تكيه بر پژوهشكده حقوق به دو شيوه به اجراي طرحهاي پژوهشي مبادرت كرده است. در شيوه اول مؤسسه با درك ضرورت پژوهش در حوزه‌هاي مورد ابتلاي كشور، برخي طرحهاي پژوهشي را به ابتكار خود تعريف و اجرا كرده است كه از آن ميان مي‌توان به موارد زير اشاره كرد:

•  سن شركت در انتخابات از منظر اسناد بين‌المللي و حقوق تطبيقي
    • تدوين پيش‌نويس مواد مربوط به تحقيقات مقدماتي در قانون آئين دادرسي كيفري و پيشنهاد متن قانوني
    • حقوق رسانه‌ها
    • ضرورت اصلاح قوانين ناظر بر چك در ايران
    • حمايت حقوقي از كپي رايت
    • حقوق بين‌الملل و تحكيم امنيت اتمي
    • نارسايي حقوقي شركتهاي تجاري در ايران
    • مبارزه حقوق كيفري با جرايم اقتصادي
    • جنبه‌هاي مختلف حقوق بانكي
    • حقوق بيمه در نظام ملي و تطبيقي
    حقوق سرمايه‌گذاري در ايران و حقوق مالياتي در ايران و كشورهاي ديگر

گوشه‌هايي از نتايج اين طرحها در مجله پژوهشهاي حقوقي ارائه شده است.

در شيوه دوم مؤسسه مجري طرحهاي پژوهشي بوده است كه توسط ديگر نهادهاي دولتي يا غير دولتي به مؤسسه سفارش داده شده است. طرحهاي پژوهشي:

قانون اموال فرهنگي، تاريخي و هنري منقول
    راهكارهاي حقوقي حمايت از معلولان از منظر ملي و بين‌المللي
    بررسي كارشناسي احكام جزائي زنان در اسلام و ارائه راهكار جهت تبيين هماهنگ موضوع در طرح ملي و بين‌المللي

از جمله اين طرحها هستند.
    پروژه‌هاي ديگري نيز در حال اجرا هستند كه عناوين و نتايج آنها منتشر خواهد شد. پژوهشكده حقوق از دريافت نظريات و پيشنهادات طرحهاي پژوهشي استقبال مي كند